16 d’agost 2006

Seguretat Beta agonistes d'acció llarga



Meta-Analysis: Effect of Long-Acting ß-Agonists on Severe Asthma Exacerbations and Asthma-Related Deaths Shelley R. Salpeter, MD; Nicholas S. Buckley; Thomas M. Ormiston, MD; and Edwin E. Salpeter, PhD
20 June 2006 Volume 144 Issue 1

Segons els autors els BALD augmentarien el risc d'hospitalització OR 2.6(1.6-4.3), de crisis greus OR 1.8(1.1-2.9) i de les morts relacionades amb asma OR 3.5(1.3-9.3), tant en nens com en adults. (***)

És un tema ja conegut, arran dels estudis fets per la comercialització del salmeterol i posteriorment per l'estudi SMART, suspès per aquesta raó abans de finalitzar.
La FDA obliga a una advertència en fitxa tècnica a productes que contenen salmeterol o formoterol. De la seva pàgina web podeu descarregar una presentació sobre l'eficàcia i seguretat dels BALD.


Aquest article ha rebut moltes crítiques perquè quasi el 75% de les dades provenent de l'estudi SMART (mala ponderació del metaanàlisi)

Nelson HS et al The Salmeteral Multicenter Asthma Research Trial.

Chest 2006; 129:15-26

En ell s'estudià l'eficàcia i seguretat de salmeterol en monoteràpia, una opció que avui dia no contempla cap guia de tractament (només un 53% dels pacients amb asma moderada-greu rebien corticoides inhalats i no es determinà el compliment del tractament).

A més a més, el pretés metaanàlisi publicat a Annals exclou altres assajos que podrien demostrar el contrari.