26 de març 2008

Prevenir l'atòpia amb intervencions dietètiques





Publicat el gener de 2008 el nou informe de l'AAP sobre l'eficàcia de les intervencions dietètiques en la mare i el lactant per a prevenir malalties atòpiques (dermatitis atòpica, asma, al·lèrgia alimentària). El podeu descarregar en anglès (pdf). En resum:
    1. No hi ha proves suficients que les restriccions dietètiques maternes durant l'embaràs tinguin un paper significatiu en la prevenció de la malaltia atòpica en el lactant. Evitar l'antigen durant la lactància no previndrà la malaltia atòpica, amb la possible excepció de l'èczema atòpica (són necessàries més dades sobre aquesta conclusió)
    2. En lactants d'alt risc de malaltia al·lèrgica la lactància materna exclusiva durant un mínim de 4 mesos, comparada amb fórmula de proteïna intacta de vaca, disminueix la incidència de dermatitis atòpica i d'al·lèrgia a proteïnes de llet de vaca els dos primers anys de vida
    3. La lactància materna exclusiva durant al menys 3 mesos protegeix de les sibilàncies als inicis de la vida. En lactants en risc de desenvolupar malaltia atòpica, les proves que l'alletament matern protegeix contra l'asma al·lèrgica iniciada abans dels 6 anys de vida, són poc convincents.
    4. En lactants d'alt risc de desenvolupar malaltia atòpica que no van rebre alletament matern exclusiu durant 4-6 mesos, o que van rebre fòrmula, es pot retardar o prevenir la dermatitis atòpica mitjançant fòrmules hidrolitzades (proves modestes, en comparació amb llet de proteïna intacta de vaca). Les altament hidrolitzades poden ser més beneficioses que les parcialment hidrolitzades. Calen més estudis per saber si aquest benefici sobre la malaltia atòpica s'extèn durant la segona infància i adolescència. Cal valorar el cost de les fòrmules hidrolitzades.
    5. No hi ha proves que les fòrmules de soja puguin prevenir l'al·lèrgia.
    6. Tot i mantenir la recomanació de no introduir aliments sòlids fins els 4-6 mesos, no hi ha proves convincents que aquesta mesura tingui efecte protector sobre la malaltia atòpica, tant si es pren llet materna com fòrmula. Això inclou el retard en la introducció dels aliments considerats molt al·lergènics (ou, peix, cacauet).
    7. Passats els 4-6 mesos no hi ha dades suficients per recomanar cap intervenció dietètica preventiva
    8. Calen més estudis per documentar l'efecte a llarg termini de les intervencions dietètiques, especialment en nens majors de 4 anys i adults.
    9. Aquest document no valora la necessitat de restriccions alimentàries específiques en els nens que ja han desenvolupat una malaltia atòpica.

Etiquetes de comentaris: , , , , , , ,