19 d’abril 2009

Història clínica electrònica en xarxa

La majoria de sistemes de salut dels països desenvolupats estant intentant organitzar la informació clínica del seus usuaris en format electrònic. Les iniciatives són múltiples i els estàndars d'interoperabilitat encara insuficients. Cada país, regió, hospital, ...empresa, promou el seu format d'història clínica electrònica.
Quan semblava que la globalització no serviria per poder compartir la informació relativa a la salut, empreses com Microsoft i Google no volen perdre l'oportunitat de negoci, i aposten per un servei personalitzat d'història o registre d'informació clínica, accessible des de la xarxa de xarxes.

Google Health permet el registre d'informació sobre la salut de l'usuari (al·lèrgies, hàbits farmacològics, vacunes, malalties, resultats de proves complementàries...), així com la recerca de professionals i de recursos sanitaris (els que tinguin signat el convenient contracte amb Google, és clar). Mitjançant aquests recursos es poden, des d'incorporar registres clínics de l'usuari atés en aquella institució/hospital (USA), rebre notificacions i alertes en funció del perfil d'usuari i de l'estat de salut registrat, o accedir a recursos en línia (previ registre i en molts casos pagament de la quota que correspongui).
Ofereix resultats del seu buscador sobre les malalties que registrem, amb informació sobre clínica, diagnòstic, tractament,... oferta per la companyia ADAM (suposadament creïble)
Malauradament el registre d'informació clínica es només això, un registre indexat en diferents categories (vacunes,medicament, malalties, al·lèrgies,laboratori), sense cap mena de coneixement que el gestioni, ni tan sols per oferir valors de normalitat.

Tot i que en la política de privacitat de les dades, explicita que només seran compartides amb aquells que l'usuari autoritzi, i que només es conservaran durant el temps que s'utilitzi el servei de Google Health, els dubtes sobre la privacitat de dades en les xarxes socials a internet ens fa pensar una vegada més en allò del "gran germà".


Microsoft Health Vault és la versió de Microsoft. A través del registre en Windows Live permet funcions similars a l'eina de Google. Exiteixen proveïdors de salut que utilitzen aquest sistema per oferir recomanacions sobre la salut de l'usuari i accedir a la informació clínica personal.

La pregunta torna a ser la mateixa. ¿Estem prou segurs de quin serà el tractament de les nostres dades més sensibles, qui hi accedirà, quan i en quines condicions?. Ens podem creure el tractament confidencial d'aquesta informació?. Compartiríeu el vostre historial mèdic amb la humanitat (incloses les companyies d'assegurances i l'empresa on treballeu)?

Etiquetes de comentaris: , , ,

1 Comentaris:

At 19 d’abril, 2009 21:05, Blogger pep said...

Microsoft Health Vault, de moment, només està disponible per a residents als Estats Units

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home