04 de setembre 2006

Faringitis estreptocòccica



PEDIATRICS Juny 2006, vol 117 , núm 6, pàg 382 (ed espanyola)




Conducta clínica davant nens i adolescents amb faringitis aguda. Park S. et al

Enquesta adreçada l'any 2004 a 1000 pediatres i a 1000 metges de capçalera sobre la seva actitud diagnòstica i terapèutica davant una faringitis aguda en edat pediàtrica.

Van respondre el 60% dels enquestats (probable biaix de selecció: segurament van respondre els més motivats respecte el tema). El 90% dels metges disposaven del test de detecció ràpida. El 93% d'aquests el podien fer a la consulta i el 80% disposaven del resultat en menys de 10 minuts. Els cultius faringis eren assequibles pel 94% dels que van respondre, però només el 22% el podien fer a la consulta.

Es proposaven diferents opcions de diagnòstic i tractament davant dues situacions clíniques clarament identificables amb un quadre estreptocòccic per una banda, i víric de l'altra. El 42% dels metges iniciarien el tractament abans de conèixer el resultat de les proves diagnòstiques i el continuarien malgrat sortir negatives. El 27% adoptarien aquesta conducta tot sovint o sempre. Fins el 23% enfocaria el tractament des d'un punt de vista empíric, el 32% empraria una pràctica inapropiada davant una faringoamigdalitis estreptocòccia i el 81% utilitzaria una estratègia inadequada davant un nen amb una faringitis vírica.